wysokie ketony w moczu

bano

slawek w wiadomości news:bhgsen$492$1@inews.gazeta.pl pisze:


gdy są niedobory energetyczne to wątroba wytwarza te ciała ketonowe i
wtedy mózg każdego człowieka je spala a zwłaszcza na głodówce ;)))


W podrecznikach biochemii ich autorzy pisza, ze ciala ketonowe sa wytwarzane
przez watrobe wtedy, gdy probuje ona wyregulowac stezenie kw. tluszczowych
we krwi. Czy pod pojeciem "niedobory energetyczne" rozumiesz niedobory
glukozy?


| Zdajesz sobie sprawę że ketony w moczu pojawiają się po
| przekroczeniu progu nerkowego, czyli że to jeszcze o niczym
| ]nie świadczy, wiadomo jedno jeśli są w moczu to i w krwi
| jeśli ich nie ma w moczu to?

skąd wiesz że istnieje jakiś próg nerkowy  dla ketonów ,


Bo istnieje, swoisty dla kazdego organizmu, ale istnieje. Ciala ketonowe
rowniez sa szkodliwe przy wiekszych stezeniach. Zaburzona rownowaga
kwasowo-zasadowa poze spowodowac rozlegulowanie metabolizmu, tak jak zbyt
wysoka lub zbyt niska temp. wewnatrzustrojowa.



Ketony w moczu nie oznaczaja ze organizm spala zmagazynowany tluszcz, a jedynie,
ze organizm przestawia sie na wykorzystanie wolnych kwasow tluszczowych jako
glowengo zrodla energetycznego. To czy pochodza one zapasow organizmu czy z
posilkow zalezy od bilansu energetycznego.
Poprzez bezposrednie wydalanie ketonow z moczu mozna spalic nie wiecej niz ok.
100 kalorii dziennie jest wiec to liczba malo istotna w calym procesie
odchudzania.
Nie ma zadnych dowodow, ze wieksza ilosc ketonow w moczu oznacza wieksze spalanie
tluszczu, a nawet mozna podac argumenty przeciwne tej tezie. Np., ze wysoki
poziom ketonow we krwi podnosi poziom insuliny i blokuje uwalnianie wolnych
kwasow tluszczowych z komorek tluszczowych, czyli obniza wykorzystanie tluszczy
jako zrodla energetycznego.
Poza tym w moczu moze w ogole nie byc ketonow, a mimo to organizm moze byc w
stanie ketozy. Liczy sie bowiem obecnosc ketonow we krwi, a nie ich nadmiar
wydalany z moczem. Tak wiec najbezpieczniej jest gdy paski wskazuja stan ketozy,
ale na najnizszym poziomie.



Żeby sprawdzić, czy rzeczywiście jest się na ketozie, sprawdza się poziom ciał
ketonowych w moczu. Atkins pisze o swoich ketosticksach, u nas można dostać w
aptece Keto-Diastix dla diabetyków, do wykrywania kwasicy ketonowej. Diabetycy
mają równocześnie wysoki poziom glukozy i ciał ketonowych. Na diecie
ketogenicznej glukozy nie będzie, a część paska zawierająca test na ketony
powinna się zabarwić. Od tego, czy są ketony, czy też nie, zależy dalszy sposób
postępowania.



ketony w moczu i kiepskie przyrosty
Dziewczyny - zastanawiam się czy ja nie głodzę swojego dziecka? Mój syn 29.06
skończył 8 m-cy. Jego przyrosty wyglądaja tak:
ur. 29.10.07 - 3630
31.10.07 - 3400
18.12.07 - 5200
29.01.08 - 6400
09.04.08 - 7300
21.05.08 - 7600
12.06.08 - 7900
Wydaje mi się, że straszliwie wyhamował. Oprócz tego robiliśmy teraz badania i
w moczu wyszły mu ketony - 5,0 mg/dl - oczywiście doczytałam, że moze to miec
związek z głodzeniem lub odwodnieniem...
Badania były robione, ponieważ ponad tydzień temu przez 4 dni miał dosyć
wysoką temperaturę - nie wiadomej przyczyny, ale w tym czasie wychodziły mu 4
zęby na raz (jedynki i dwójki na górze), więc pediatra, który go widział, po
wykluczeniu trzydniówki (brak wysypki) stwierdził, że to zęby.
Oprócz tego mały jest raczej pogodny, pierś dostaje na żądanie (a pewnie nawet
i częściej) - je też zupki, raz dziennie i czasem owoce - ale niezbyt często
bo ich nie lubi.
Poradźcie - co z tym fantem zrobić?
Aha - miał tez robione badania krwi i wyszły ok.



z reguły przy zapaleniu jamy ustnej o etiologii wirusowej nie podaje sie
antybiotyku ale są sytuacje wymagające jednak podania gdy zmiany ulegaja
nadkażeniu bakteryjnemu a tak raczej było w przypadku syna, świadczą o tym też
wyniki badań wysokie crp z przesunięciem rozmazu w kierunku granulocytów ( w inf
bakteryjnych) ketony w moczu i ślad białka mogą wynikać z infekcji niemniej
jednak warto powtórzyć badanie moczu za kilka dni



Początki cukrzycy u sześciolatki ? Proszę o odp. !
Witam !
Parę dni temu wróciłam ze szpitala, gdzie córka była diagnozowana z powodu
niskorosłości i niedowagi .
Lekarzy zaniepokoiły następujące wyniki :
ketony w moczu,insulina na czczo :1,0 uU/ml.
Córka miała wykonaną również krzywą glukozową oraz peptyd-c.
Przez telefon podano mi informacje: peptyc-c: w normie, krzywa glukozowa
:glikemia w normie , choc w najważniejszej minucie rozpadły się krwinki i
lekarze nie s w stanie ocenić jaka była w tym czasie wartość glikemii ,
insulina bardzo wysoka .
Nic więcej nie wiem bo lekarze czekają na resztę wyników i nie chcą się
wypowiadać .
Ja natomiast umieram z niepokoju :(.
Panie doktorze co oznacza niska insulina na czczo i powyżej normy w czasie
krzywej glukozowej ?
Czy te wyniki mogą świadczyc o początkach cukrzycy ?
Jakie postpowanie powinno byc w tej chwili najwłaściwsze ?
Bardzo proszę o odpowiedź . dziękuję i pozdrawiam . Lizbetka



Mój syn ma bardzo wysokie CRP i ketony w moczu
Bardzo prosze o pomoc bo już nie wiem co mam robić, synek od kilku
dni jest chory, zaczęło sie od bólu brzucha, gorączki przez dwa dni
powyżej 39, lekarz uznał, że to grypa. Zrobiłam badania i wyszło, że
CRP jest 82, ketony w moczu 150, barwa moczu bursztynowa.
Wylądowaliśmy w szpitalu, leżymy tu od piątku i narazie nic nie
wiemy, dziecko jest smutne, mało je,skarży się na bóle brzuszka,
jest apatyczne, cały czas przeleżałby w łóżku, gdy normalnie nie
może usiedzieć na miejscu. Bardzo się boję, błagam poradzcie co mam
robić.



Pasek bada obecność leukocytów, białka, erytrocytów, ketonów, ph, i parę jeszcze
innych parametrów.
Dla ZUMu sa najważniejsze pierwsze 3.
Wg mnie pasek bada mocz orientacyjnie, nie jest to badanie dokładne.
Mam takie paski w domu, bo Wiktoria często ma ZUMy, i czesto jej sama badam jak
ma goraczkę, zamiast leciec do przychodni.
Co mnie dziwi - na pasku wychodzi krew w moczu, zanosze próbkę do przychodni,
tak badaniem paskowym to potwierdzają, wysyłają do labu w szpitalu, wynik wraca
- krwi nie ma!! Mozna zgłupieć. Dlatego ostatnio Wiktoria dostała antybiotyk 'na
wszelki wypadek', bo przecież na dokładne wyniki trzeba poczekac kilka dni
(paranoja, i nie mam na myśli posiewu, ale ogólne badanie moczu, na które w PL
czekam pół godziny i na podst. tego podejmują decyzję o leczeniu.
A, mogłabym długo pisac, łącznie z tym, że w zeszłym roku nie wytrzymałam i
wszelkie badania robiłam dziecku w PL.
Mogę Cię jedynie pocieszyć, że przy wysokiej temp i wymiotach, jeśli by był zum,
pasek by to wykazał, a przynajmniej ślad białka, krwi, no i większą ilosć
leukocytów.
No i trzeba zrobić posiew, ale jak pasek nic nie wykazał, to nawet do labu nie
wyślą. Ale z drugiej strony z doświadczenia w PL - bakteria nie zawsze wychodzi.



Proszę o interpretację badań :( Wysokie DHEA ?!?
TSH-0,38 ulU/ml-(0,25-5,00)09/11/05
TSH-0,688 mIU/ml-(0,27-4,2)14/07/06
badania z 3 dc (29.12.06):
TSH-1,47 ulu/ml(0,4-4,0)
T3-76,2 ng/dl(70,0-170,0)
T4-77,1 ng/ml(45-125)
FT3-2,83 pg/ml(1,5-4,1)
FT4-1,35 ng/dl(0,8-1,9)
FSH-6,02 mlu/ml(2,8-11,3)
LH-6,60 mlu/ml(1,1-11,6)
Estradiol-151 pmol/l(do 587)
Prolaktyna-409 mlu/l(40-530)
badania z 16 dc
(11.01.07):
LH- 24,9 mlU/ml (17-77)
Estradiol- 1105 pmol/l (124-1468)
Glukoza- 90 mg/dl (74-106)
OB- 5 mm/h (do 15)
Morfologia w normie
Mocz w normie oprócz:
Ketony- 5 mg/dl (do 5 )
Białko- śladowe
Erytrocyty- 1-3 wpw (0-3)
Nabłonki płaskie- d.liczne
badania z 27 dc
(22.01.07):
Progesteron- 46,1 nmol/l (15-57)
Prolaktyna- 532 mlU/l (40-530)
Testosteron- 1,94 nmol/l (do 3,9)
DHEA- 20,3 ng/ml (0,8-10,5)



ketony w moczu - skąd?????
odebrałam dzis wyniki moczu. Wszystko super oprócz ketonów, które są b.
wysokie - 80 mg/dl.
Dodam, ze cukru w moczu nie ma, ale generalnie miałam przez chwile podejrzenie
cukrzycy, bo balansuję z wynikami (obciazenie 50g i 75g glukozy) na granicy.
Diabetyczka odesłała mnie jednak do domu, dając jedynie ogólne przykazania co
do stosowania diety "cukrzycowej". Przypuszczam, ze to może przez nieumiejetne
stosowanie owej diety wyszly ketony.
Dodam, ze jestem w ciąży, a badania cukru robiłam wlasnie z tej okazji.
Jutro chce powtorzyc mocz i udac sie do lekarza, ale moze ktos moglby mi dzis
zasugerowac powód wystapienia ketonów?



fosforany w moczu po zapaleniu nerek?
W zeszłym tyg zachorowałam na odmiedniczkowe zapalenie nerek - w analizie
moczu białko, liczne pasma sluzu, wysokie ketony. Skonczylam antyiotyk,
powtórzyłam badanie i niby wszystko ok gdyby nie rubryka której nie było a
mianowicie jakieś fosforany i opis że bardzo liczne? Co to znaczy??



Jestem na diecie cukrzycowej (na czczo 82, po 1h po 50g glukoszy - 209)
W tej chwili mierzę co 2-gi dzień (na początku codziennie) na czczo, 1 h po
śniadaniu, obiedzie i kolacji.
Norma jest do 140 po 1 h. Po śniadaniu mam zwykle największy - tak gdzieś do
130. Na czczo mam zwykle 85-95. I na Karowej nikt mnie się za te cukry nie
czepia. Na początku trochę mi odbijało, że te poziomy na czczo są za wysokie,
ale jak miałam cukier na czczo np 75 to w moczu miałam też ślad ketonów (po
prostu za mało zjadłam). Więc nie wariuj. Jak pomiary będą wychodziły Ci ok, to
chyba nie ma sensu kłuć się 4x dzień.



To jak same ciała ketonowe, to nie tak źle, ale ewidentnie organizm
głoduje. Spadek wagi to potwierdza. jedz ostatni posiłek o 22.30 i
wtedy sprawdź rano ketony i cukier. Może to pomoże - jak organizm
głoduje, spada cukier we krwi i organizm bierze sie ze tłuszcze,
stąd aceton w moczu. Z kolei wątroba na niski spaced cukru reaguje
wurzutem glukagonu, stąd wysoki cukier na czczo. Spróbuj z tym
posiłkiem.
Jedz często i w mniejszych ilościach (musisz zjeść ok 1800 ckal na
dobe - co najmniej).
Hemoglobina glikozowana masz w górnej granicy normy. Po fenoterolu
niestety cukier będzie Ci skakal, to utrudnia pilnowanie glikemii,
nic na to nie poradzimy
Pozdrawiam i zycze powodzenia!



takie wahania to chyba normalne, tzudno utrzymac ten sam poziom
cukru, bo zalozmy, ze na czczo mam 74 zyzwyczaj, zjem porzadne
sniadanie i mam 118 np, potem do obiadu cukier znow spada do 75 i
znow po obiedzie np 120, moglabym utrzymac cukier na podobnym
poziomie, ale wowczas co mialabym jesc, tak na poczatku robilam, z
obawy przed wysokim cukrem jadlam male porcje i to wybiorczo np
troszke makaronu i kawalek miesa, cukier byl wprawdzie po takim
obiadku 92, ale za to ketony w moczu ++, co oznaczalo, ze za malo
dostarczam weglowodanow i kolo sie zamyka, moj diabetolog widzac
moje wyniki powiedzial, ze jest ok, mysle, ze duze skoki cukru to np
60 i 150 lub podobne.



Witajcie,
u mnie po teście obciążenia 50 g glukozy wynik tez nie był zadowalający - 159
mg/dl, w związku z czym znlazłam się w szpitalu (cukrzyca ciążowa). Moja gin
jest w tych sprawach uczulona, więc dlatego. Ale z tego co widzę, to lekarze,
tak jak w przypadku lanetki222, róznie podchodzą do sprawy cukru. Ja teraz
jestem pod stałą kontrolą Poraadni Diabetologicznej, mam w domu glukometr i
badam sam poziom cukru 4x dzennie. Poza tym, tak jak agaa100 mam dietkę, i tez
musze jesc 6,7 posiłków dziennie, nie przejadać się, nie doprowadzać do tego,
że poczuje się głodna, zero słodyczy itd. A co do ketonów w moczu, to rano tez
badam sobie ich poziom specjalnymi paskami, ponieważ po pobycie w szpitalu, po
dwóch dniach kroplówek ich poziom był bardzo wysoki, co było właśnie
spowodowane osłabieniem organizmu. Jak do tej pory we wszystkich badaniach
moczu poziom ketonów byl negatywny.
Wczoraj zaczęłam 29 tc i mam na plusie 8 kg.
Cukier troszke mi skacze mimo diety i stosowania sie do zaleceń lekarza.
Strasznie mnie to martwi, bo powiedział, że moze wspomożemy insuliną, ale ja
chciałabym tego uniknąc.Zobaczymy, co lekarz powie jutro.
pozdrawiam Ani

Powered by wordpress | Theme: simpletex | © bano