wysokie anty TG jak leczyć

bano

Masz stanowczo za duże TSh Twoje TSH powinno wynosić 1-1,5 nic dziwnego że TSH
prawie 4 i tak się czujesz ,dla pełnej diagnostyki chorób tarczycy robi się ft
4 i ft 3[wolne hormony tarczycy] ,przeciwciała tarczycowe Anti TG i TPO oraz
usg tego narządu,polecam wizytę u endo i to dobrego bo Twój stan już powinien
się zacząć poddawać leczeniu TSH stanowczo za wysokie



No, to niestety nic dziwnego, że TSH=5.8 to dla lekarza nic, mimo, że pacjent ma książkową listę objawów niedoczynności tarczycy. Są wytyczne, żeby leczyć, gdy TSH przekroczy 10.

Co nie oznacza, że leczysz się bez sensu.

> Mam rozumieć, że anty TPO i TG są w normie?
Tak. Mała objętość tarczycy i jej obniżona echogeniczność wskazują na Hashimoto.

> Dochodzę do wniosku, że prawdopodobnie moje córki mogą mieć niedoczynność
> tarczycy. Starsza ma dużo objawów niedoczynnościowych. Postaram się przesłać jej ten test do rozwiązania. W sierpniu TSH miała w normie (chyba w górnej granicy)

Pewnie jest młodą osobą? TSH w takim wieku powinno być w granicach 1-2.

Do J.:
Tak, euthyrox to T4. Jak widzisz w wynikach autorki wątku, FT4 jest dość niskie, FT3 bardzo wysokie. Gdy organizmowi brakuje hormonów tarczycy, przetwarza całe dostępne T4 na T3



Witaj Justina_11
Jesli Cie stac to zrob jutro badania prywatnie: TSH, fT3, fT4, i przeciwciala
anty-TPO, jak dasz rade finansowo to tez anty-Tg. Za to wszystko zaplacisz okolo
150zl, ale to Cie uspokoi. A jak nie to zrob tylko TSH, fT3 i fT4.Max.60zl.
W tych pierwszych wynikach mialas bardzo wysokie TSH i to wskazuje na dosc
znaczna niedoczynnosc.
Kazdy czlowiek jest inny. I tak jak z reguly najczesciej chorzy na tarczyce
tyja, ja w niedoczynnosci tez chudne (tak jak Ty). Ale przy unormowaniu hormonow
moja waga sie stabilizuje. Tak tez moze byc u Ciebie. Jestes dopiero pare
tygodni na leczeniu. Wyniki kontrolne powinno sie najwczesniej robic po 4
tygodniach na stalej dawce hormonow. Ja na razie nie widze u Ciebie powodow do
niepokoju.
Staraj sie uspokoic, to zdenerwowanie tez ma zly wplyw na Twoja tarczyce.
Jak wytrzymasz do pelnych 4 tyg, to lepiej zrob pozniej te badania.
Ja tez waze aktualnie 48kg.
Pozdrawiam Rosteda
Ps. Kiedy masz nastepny termin do endokrynologa? I czy oprocz chudniecia jeszcze
Ci cos dolega?



eviiii nie ma się co przerażać, ja przy okazji badań przed planowaną ciążą
dowiedziałam się, że mam TSH=23,49 to było nie cały miesiąc temu, lekarka nie
była w szoku ale kazała mi się udać koniecznie do endokrynologa uprzednio robiąc
badania takie jak: FT3, FT4, anty-TG, anty-TPO oraz usg. Od tego czasu
zaliczyłam już dwóch endokrynologów - prywatnie i z NFZ(tak żeby mieć pewność i
zweryfikowac ich diagnozę i leczenie), okazało się, że mam niedoczynność
tarczycy - wyskoie TSH przy niskim FT3 i FT4 (diagnoza była ta sama i
zastosowane leczenie też), biorę Euthyrox 75 i czuję się trochę lepiej. Mnie
martwiły moje wysokie przeciwciała anty-TPO, ale dwóch endokrynologów
potwierdziło mi że na płodność to nie ma wpływu, te przeciwciała atakuja tylko
tarczycę a moja jest już zniszczona, trzeba natomiast koniecznie wyrównać TSH.Na
moje pytanie o chorobę Hashimoto, jeden z endokrynologów powiedział, że nie
przywiązywałby wagi do tego trudnego słowa, owszem mam Hashimoto ale trzymanie w
normie TSH jest ważniejsze.

pozdrawiam cię i głowa do góry!



Jeśli poczytasz forum to sama dojdziesz do wniosku, że sam wynik TSH
niewiele daje (chyba, że TSH jest ekstremalnie wysokie lub
ekstremalnie niskie). Zrób sobie badania FT3, FT4, TSH, a jeśli
pieniędzy ci nie szkoda to także anty-TPO oraz anty-TG - tak obecnie
wygląda pełny profil tarczycowy :) i napisz (najlepiej w tym wątku)
jakie miałaś wyniki.
Bez tych powyższych badań nie masz też po co iść do endokrynologa bo
na dotyk, czy nawet na podstawie USG nic konkretnego ci nie powie.

Objawy, które opisujesz są charakterystyczne dla nadczynności
tarczycy ale bez badania krwi nie ma sensu martwić się na zapas.
Jeśli chodzi o propranolol, który obecnie bierzesz (jak dobrze
zrozumiałem od 3 tygodni) to miej na uwadze fakt, iż także od niego
wypadają włosy (jest silnym beta-blokerem). Ponadto jest to już lek
stosowany jako dodatkowy w leczeniu nadczynności tarczycy tak więc
badając teraz poziom hormonów TSH/FT3/FT4 musisz mieć na uwadze, że
lek ten już działa, a zatem będzie miał wpływ na wyniki.



Cześć.
Ja też dopiero zaczynam się leczyć i trochę dziwi mnie że na
podstawie jednego wyniku lekarz zapisuje tobie od razu lek. Może
warto pojechac do jakiegos dobrego endo. Ja od razu poszłam
prywatnie. sama wykonałam sobie badania bo tyłam. Tylko okazało się
że muszę je powtórzyc bo nie są miarodajne. Robiłam u mnie w miescie
tsh i lekarz stwierdził że za duży przedział. 0,47-5,01. Czyli że
test nie był wykonany dostatecznie czułą metodą. przy pierwszym
wyniku miałam 5,21 tsh. teraz powtórzyłam w innym labolatorim
norma:0,4-4.0 i wyszło mi 4.9 czyli jest różnica. Więc nie wiem czy
u ciebie ten przedział też nie jest za wysoki. jeżeli masz bardzo
małą tarczycę to może to być hashimoto. U mnie tarczyca jest ok, za
wyjątkiem jednego guzka, czeka mnie biopsja ale lekarz kazał mi
zrobić ft4 przy niedoczynnosci to ponoc wystarcza, anty -TPO już
miałam i teraz czekam jeszcze na wyniki anty-TG żeby wykluczyc
hashimoto. Tak więc najlepiej by było zrobic te badania i pojsc do
dobrego endo. Z tego co czytałam to ludzie robią wyniki podczas
brania leków.Ja leku jeszcze nie biorę chociaż endo zapisał mi
letrox50 i selen 50 - czeka na moje dodatkowe wyniki. Wiąc bede
dzisiaj do niego dzwonic bo kawałek do niego trzeba jechac. Może
zrób sobie jeszcze ft3 bo tak jak czytałam na forum im wynik bliższy
dolnej granicy tym wiźksze prawdopodobieństwo że będziesz tyc. Ja
zrobiłam sobie t3 ale nie wiem czy jest to miarodajne i wynik miałam
poniżej normy.jem mało i nie mogę schudnąc. pozdrawiam.



Witaj :)
No wesoło to chyba nie jest u Ciebie.
Na jakiej podstawie lekarz stwierdził nadczynnosci tarczycy...tylko na podstawie
TSH ?
Wykluczył GB?
Badałas przeciwciała ANTY TG, ANTY TPO?
Kolezanko odstaw jak najszybciej Thyrosan. Teraz jestes w niedoczynnosci a ten
lek jeszcze ja bedzie pogłebiał. Wydaje mi sie, ze zle miałas postawina
diagnoze. To raczej wyglada na niedoczynnosci i Hashimoto. A ta poczatkowa
nadczynnosci czesto jest w poczatkowej fazie tej choroby.
Jak naszybciej zmien lekarza to moja rada:)
Musisz zrobic badania, oznaczyc przeciwciała. Czyli anty TPO i anty TG.
Jestes w niedoczynnosci teraz wiec to, ze tyjesz , włosy wypadaja Ci garsiami to
jeden z objawów. Wysoki puls tez jest objawem niedoczynnosci.
Odstaw ten lek co bierzesz teraz. On tylko pogarsza sprawe u Ciebie. Musisz
znalesc lekarza który postawi diagnioze i przepisze juz dobre leki.
U unikaj tego jodu jak ognia. Jesli bede u Ciebie wysokie przeciwciała, to masz
Hashimoto. Tego nie leczy sie jodem radioaktywnym!
Kto Ci robił USG? ehh juz sam opis swiadczy o Hashi...zakładam, ze to ten sam
lekarz który chce Ci dac jod teraz:]
Ada





Kiedyś czytałam,że taki stan to początek niedoczynności tarczycy. Moja córeczka ma 4 latka i jej wyniki sa takie TSH 5,15 po miesiącu 4,88, ft4 około 30 % a ft3 raz 100% a za miesiąc powyżej normy. Pediatra stwierdziła,ze wszystko w normie. jeden edokrynolog dla dorosłych, powiedział,ze jest źle, drugi powiedział,że jest bardzo dobrze i wyniki idealne, a wysokie ft3 to tylko sie cieszyć,że tak jest. Ja tez jestem przerażona, ale nie tylko złymi wynikami dziecka, a także niewiedzą lekarzy i róznościa diagnoz. Zapisałam sie do endokrynologa dla dzieci z wrocławia P. Barg- ponoć dobra, ale długo czeka is ena wizytę- 2 miesiące juz czekam, a wizyte mam na 3 grudnia. Moja córeczka tez jest od urodzenia na coś chora, teraz tez non stop choruje , do tego alergik sucha skóra, cienkie włosy niejadek- nic pożytecznego nie chce jesc, podejrzewam,że ma anemie, bo blada i sińce pod oczami ma okropne. Moja jest spokojna, bardziej niż w zeszłym roku. Myśle,ze powinnas udac sie do dobrego edokrynologa dziecięcego, i nie zawracaj sobie głowy edokrynologami dla dorosłych, oni jakoś dziwnie interpertuja wyniki dzieci. Ja robiłam jeszcze anty tpo i anty tg, niby w normie, ale ja tez miałam w normie, potem ponad norme a w końcu wyszło HASI i malejąca tarczyca. Zrobiłam tez USG i niby jest w normie.Daj znać co z twoim synkiem jak znjadziesz lekarza.Ja tez sie martwie i nie mam z kim podzielić sie problemem.Zawsze rażniej sobie z kims pogadać i porównac opinie lekarzy i leczenie.
PS. A jakie TSH wyszło twojemu synkowi?Co prawda przy ft4 ponizej normy to mało istotne, ale ci nawiedzeni lekarze bardzo często patrza na TSh i reszte wyników olewają.



aleksandra_01 napisała:

> bo ja się obawiam, że Ci to poszło w Hashimoto.
>
> Te wyniki, które podałaś to niedoczynność.
> tsh za wysokie, ft3 i ft4 za niskie.
>
> jaką masz wielkość tarczycy w usg ?
> anty-tg nie robiłaś ?
>
> > orzekli lekarze. nawet powiedzieli, że mogę leczyć się na
hepatitis
> > c bo ze strony tarczycy nie ma przeciwskazań.
>
> nie znam się na leczeniu hepatis c, ale jakie miałyby być
przeciwskazania ?
>
> a.
przeciwskazania w leczeniu hepatitis c to choroby tarczycy. Anty tg
tez było BYŁO ok. Nie wiadomo jak bedzie jutro, a jutro pokaze jak
jest teraz, przecież ja po ścianach chodze prawie. Dzieki wielkie za
odpowiedz!



mikusia_k napisała:

> dostałam już wyniki anty-Tg 1,7 (norma: 0-5,61)
> anty-TPO <1 (norma: 0-4,11)
> więc oba wyniki ok...
> sama już nie wiem co myśleć

Masz niedoczynność tarczycy, o czym mówią niskie poziomy hormonów tarczycy.
Niskie przeciwciała tak naprawdę nie mają tutaj większego znaczenia. One jeżeli
są wysokie to potwierdzają chorobę hashimoto, ale w drugą stronę to nie działa.
Poza tym, nie zależnie od przyczyny - niedoczynność musisz leczyć.
Dobrze byłoby jakbyś zrobiła też usg tarczycy - pokaże to jaką ma wielkość i
strukturę, to bardzo ważne badanie w diagnostyce tarczycy.



bardzo proszę o Wasze opinie
W marcu odebrałam wszystkie wyniki i kiedy od lekarza usłyszałam że "idę"
kierunku Hashimoto nie było to dla mnie zaskoczeniem wielkim. Wcześniej zaraz
po ciąży miałam wysokie TSH i przeglądając internet trafiłam tutaj. To
skłoniło mnie do wizyty u endokrynologa.Zrobiłam badania i zdziwiło mnie
natomiast leczenie, a właściwiee jego brak. Lekarz kazał mi czekać to
przyszłego roku do lutego i wtedy powtórzyć wyniki, albo jak to ujął jak się
będę gorzej czuć. A ja , no cóż trochę utyłam-z czego się bardzo cieszę bo
straszny ze mnie chudzielec, czasami jestem bardzo zmęczona(jak każdy), skórę
mam faktycznie suchą(ale to pewnie już wiek-mam 39lat),zerowe libido(to też
wynika z różnych innych przyczyn). Dlaczego dopiero po trzech mc znowu
pomyślałam o hashimoto- bo znowu mam nieregularne miesiączki. Czy to już złe
objawy? Ja zawsze je miałam, skąd mam wiedzieć czy choroba postępuje. Czy
faktycznie wyniki nie dają podstawy do leczenia? Bardzo proszę zerknijcie i
uspokójcie mnie że lekarz miał rację i można jeszcze czekać.

FT3 5.17 norma 3,95-6,80
FT4 17.37 norma 12.0-22.0
TSH 6.90 norma 0.27-4.2

ANTY-TG 80.47 poniżej 115 IU
ANTY-TPO 9.18 poniżej 34 IU

USG tarczycy jest ok.
Płat lewy objętość 4,61
Płat prawy objetość 3,38
Razem 7,99

cokolwiek to znaczy, straszny ze mnie laik nie potrafię ocenić czy to duża czy
mała tarczyca. Ognisk zapalnych nie ma.

Będę wdzięczna za Wasze opinie.



moje wyniki i prosba o pomoc
zrobiłam sobie badania na tarczycę:
TSH 0,35-4,94 wynik 2,917
FT 3 1,71-3,71 wynik 2,86
FT 4 0,7-1,48 wynik 1,03
Anty TG norma do 34 wynik 26,1
anty TPO norma do 12 wynik 676,2 !!!!
USG wszystko w normie

byłam na usg i lekarz powiedział ze anty TPO swiadczy o jakims stanie zapalnym
w org. Poszłam do endo i ten powiedział ze jest to przewlekły stan zapalny
tarczycy. Pytam się czy Hashimoto mówi że podobne ale nie dokońca. Zdurniałam.
Przepisał mi letrox 25 raz dziennie i mam czekać aż sie cos zacznei dziać.
Mówi ze teraz tak się leczy ze wcześnie podaje się hormon w małych dawkach i
to sprwia ze problemy z tarczycą pojawiają sie później..... Nie wiem sama co
mysłeć jeszcze nie wykupiłam leku... Czy to na pewno tarczyca mimo ze usg jest
ok? Czy powtórzyc badanie jeszcze raz? CO mi radzicie? Mam objawy suchej skóry
zmeczenie wypadanie włosów ale endo mówi zę to nei jest na tym etapie z tym
związane....co robic? Brac ten hormon czy powtórzyc badanie? Nie mam na to
teraz kasy ale moze w przyszłym miesiący bym miała...No ale zakładanie że
zrobili mi xle badania nie jest chyba madre? Jak mysłicie? TO jest naprawdę
przewlekły stan zapalny tarczycy? O tym właśnie świadczy takie wysokie anty
TPO? Tylko o tym? I naprawde nie jest to Hashimoto? wiec co? Na necie
znalazłam informacje ze przewlekłe zapalenie tarczycy=Hashimoto a endo mówi ze
nei do końca.... poradźcie

Powered by wordpress | Theme: simpletex | © bano