wysoki poziom płytek krwi

bano


W badaniu morfologii krwi wyszły mi następujące
odchylenia poza zakres [normy]:
RCB  = 6,06 [4,50 - 5,90]
HGB = 18,4 [14,0 - 18,0]
HCT = 53,6 [41,0 - 53,0]


Dobrze po mojemu ow Doktor powiedzial.  Jesli jednak warosci
czerwonokrwinkowe beda narastac waratloby zrobic jakas szersza diagnostyke.
Do najbardziej sensownych w miare prostych i nieinwazyjnych testow nalezy
badanie poziomu erytropoetyny (EPO) -- powinni to robic w kazdym szpitalu
typu uniwersyteckiego.  Poliglobulia z wysokim EPO moze miec mnostwo
przyczyn,  podczas gdy niski (lub w dolnej granicy normy) poziom EPO przy
znaczacej poliglobulii jest dosc silna przeslanka na rzecz czerwienicy
prawdziwej.

Ale tak naprawde to masz wartosci z gornej granicy normy dla
dwudziestokilkuletniego (sadzac z imienia) mezczyzny.  Jak rozumiem poziom
plytek jest w/n a sledziona jest niepowiekszona?

Zbyszek
hematopatolog
p: www.cm-uj.krakow.pl/bonemarrow




Znowu mam ogromna prosbe, robilam wyniki i w 4 miejscach widze, ze cos nie
tak, ale nic nie rozumiem:( moge prosic o przetlumaczenie?

MPV  11.0   h   (norma 6.5 do 11.0) czyli gorna granica


Ha, ja dzisiaj odebralem wyniki i mam MPV 15 fL, to jest srednia objetosc
plytek krwi. Podwyzszona znaczy o odnowie plytek, z jakij przyczyny, trudno
powiedziec. Mieli zrobic normalny rozmaz pod mikroskopem ale chyba im sie
nie chcialo (znaczy ktos zapomnial). Sam bym z checia je obejrzal.


PCT  0.200  l    (norma od 0.200 do 0.500) dolna granica


to nieistotne
literki L i H to low i high, nie przepisuj ich na drugi raz, bo nie sa to
jednostki


to duze jakies
PDW  21.3  h   (norma 10-18)


Platelet distribution width - taki bajer zeby urzadzenie mialo wiecej
funkcji. Mierzy sie wszystko co sie da, a oznacza to dystrybicje rozmiarow
plytek, znaczy ze sa i male i duze.
uuu, u mnie tylko 17%, ale norma jest gdzies do 15.


i

EOS%  6.3 h     0.47  h     (normy 0.0/5.0   0.0/0.40)


eozynofile, granulocyty kwasochlonne, podwyzszony poziom moze byc oznaka
alergii na cos lub tez istnienie pasozyta w twoim ciele ;)


Czy mam sie juz martwic?
No i OB duze 43


I wlasnie to OB wysokie i tym nalezy sie przejmowac, lepiej idz do lekarza.
Ja mialem dzisiaj tylko 2 mm/h



Niepokojące wyniki morfologii
Pani Doktor !
Uprzejmie proszę o interpretację wyników badań krwi mojego prawie
17-miesięcznego synka Filipa. Poprosiłam pediatrę o skierowanie na te badania
, gdyż wydawało mi się, iż synek jest zbyt blady. Dodam tylko, iż Filip jest
dużym (wazy ok 14 kg) i energicznym dzieckiem. Wieczorem i w nocy karmię go
jeszcze piersią, w trakcie dnia zjada domowe posiłki i wypija raz ( przed
wieczornym karmieniem ) kaszkę ryżowo-mleczną.
Oto wyniki;
WRC 9, 3
RBC 4,87
HGB 12,2
HCT 35,4
PLT 476
MCV 73
MCH 25,1
MCHC 34,5
żelazo 32
TIBC 303
Niepokoi mnie szczególnie- niski poziom żelaza i wysoki poziom PLT (w
poprzednim badaniu poziom płytek był na podobnym poziomie, żelaza nie
sprawdzałam jeszcze wtedy).
Bardzo proszę o radę i informację:
1.Czy w sposób naturalnym- poprzez dietę - jestem w stanie na tym etapie
podnieść poziom żelaza? Jeśli nie to czy wystarczy zastosować jakiś preparat
wielowitaminowy z żelazem, czy wskazane byłoby Pani zdaniem podanie żelaza w
czystej postaci. Mówiąc szczerze tej ostatniej opcji boję się trochę ze
względu na zabarwienie zębów, które podobno lekarstwo pozostawia.
2.O czym może świadczyć podwyższony poziom PLT i czy powinnam w przyszłości w
jakiś szczególny sposób go badań czy kontrolować?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.



bardzo wysokie płytki krwi u czterolatka!!!!
Witam!
We wrześniu nasz czteroletni syn poszedł do przedszkola i bardzo
szybko złapał poważną infekcję ucha, która skończyła się pobytem w
szpitalu. Podano małemu dożylnie biofuroksym i przeprowadzono
prawostronną paracentezę.Po czterech dniach z powodu utrzymującej
się gorączki i ogólnego, złego stanu syna zmieniono antybiotyk na
Biotum i włączono Metronidazol.Po tych lekach nastąpiła szybka
poprawa.Po sześciu dniach podawania w/w leków stan synka był już
bardzo dobry, zalecono kontrolne badanie krwi, które wykazało 880
tys trombocytów!! przy dobrych pozostałych wynikach i CRP 5,8.
Odstawiono wszystkie leki, wyszlismy na przepustkę. Po dwóch dniach
powtórzono badanie krwi - niestety nadal utrzymuje się bardzo wysoki
poziom płytek - ponad 800 tys. Wybieramy sie do poradni
hematologicznej, ale na dzień dzisiejszy jestem załamana.Czy to
możliwe, że tak wysokie płytki tak długo utrzymują się po ciężkiej
infekcji? Nadmienię, że syn czuje sie świetnie, nie jest chorowitym
dzieckiem, ma apetyt, jest pełen energii.Bardzo proszę o
jakiekolwiek informacje. Dziekuje, pozdrawiam



Lukocytoza, węzły chłonne i niskie IgA
Od ponad 2 lat moj obecnie 4 latek jest chory. Okresy kiedy bywa zdrowy są sporadyczne. Głównie infekcje g.dróg oddechowych. Niestety zwykle choroby konczyly sie podaniem a/biotyku. Nawet nie jestem w stanie zliczyc ile tego moje dziecko zażyło. W chwili obecnej od ok 2 tyg synek ma podwyzszone WBC (kolejno 9 tys, 19 tys, 18 tys), CRP było 12, teraz 2, podwyzszone płytki krwi. Do tego niski poziom zelaza (45), magnzu (1.6),wysokie ASO po paciorkowcu w lipcu (było 830, teraz 450) no i IgA 0.10.Pozostałe paramtry w normie (raczej dolnej jej granicy).
Węzły szyjne ma powikszone od ok 2lat, teraz wyjątkowo duże, do tego doszły pachwinowe (ostatnio narzekal na ból w pachwinach).
Prosze o jakies sugestie. Co z tymi leukocytami, jak dlugo moga byc tak wysokie. Pediatra sugeruje podanie a/biotyku, ale ja juz sama nie wiem - to jakies bledne kolo!!



proszę o pomoc i jakieś pocieszenie
wczoraj zrobiłam badanie krwi mojej 6-miesięcznej córce wszystko jest w normie
oprócz hematokryt 40.4 i płytki krwi 898 000 gdzie norma to max 424 000,
jestem przerażona, od pediatry dostałam skierowanie do szpitala. Pojedziemy
jeszcze dzis jak mąż wróci z pracy. Skąd bierze się taki wysoki poziom tych
płytek, o czym może świadczyć, proszę pomóżcie i pocieszcie. Dodam że po
porodzie była leczona w kierunku infekcji (miała wysokie leukocyty) ale przy
wyjściu ze szpitala było już ok.



Wysoki pozom płytek w badaniu krwi
Panie Doktorze-bardzo prosze spojrzeć i ocenić jaka może być przyczyna
wysokiego poziomu płytek u mojego 2-letniego synka. Synek w październiku miał
bardzo powiększone węzły szyjne i pediatra zaleciła szczegółowe badania. Węzły
zmalały po podaniu leku limphomyosyn, ale wyniki zrobione ponownie niewiele
sie poprawiły, jednak pediatra stwierdziła że nie ma powodów do niepokoju i
żeby nie robic wyników zbyt szybko. Zrobiłam je sama w tym tygodniu i co mnie
niepokoi to: PŁYTKI KRWI PLT-487 G/L, MPV 7,7 FL
neut 44,7 %W ROZMAZIE KRWI LIMFOCYTY 54 %
Pozostałe wyniki mieszczą sie w podanych normach. OB 12 mm
Dodam że mały jest wczesniaczkiem, zimą troche chorował na infekcje dróg
oddechowych, ale teraz jest zdrowy i rozwija sie świetnie.
Z góry dziekuję za odpowiedź



za dużo płytek krwi i ogólnie dziwna morfologia...
Panie Doktorze proszę o pomoc. Synek 18 miesięcy miał zlecone
badania m.in. morfologię krwi, ze względu na nawracające biegunki i
ogólnie problemy "brzuszkowe". Dzisiaj odebrałam wyniki, niestety w
morfologii dużo parametrów jest poza podanymi normami. Spotkanie z
lekarzem mamy dopiero w piątek. Proszę o ocenę tych wyników...

Leukocyty 12,21
Erytrocyty 4,97
Hemoglobina 13,9
Hematokryt 39,0
MCV* 78,5 (80 -97)
MCH 28,0
MCHC 35,6
RDW-SD* 34,6 (39 - 52)
RDW-CV 12,3
PLT* 511 (140 - 440)
PDW 10,7
MPV 9,4
P-LCR 20,9%
PCT* 0,48% (0,12 - 0,36)
Neutrofile* 19,8% (35 - 55)
Limfocyty* 69,5% (40-60)
Monocyty* 7,8% (2-7)
Eozynofile 2,3%
Bazofile 0,6%
Neutrofile 2,43
Limfocyty* 8,48tys/ul (1,5 - 8)
Monocyty 0,95 tys/ul
Eozynofile 0,28
Bazofile 0,07

rozmaz mikroskopowy
Granulocyty segmentowane* 23% (35-55)
Granulocyty kwwasochłonne 1%
Limfocyty* 70% (40-60)
Monocyty 4%
Komórki limfoidalne 2%

Problem z wysokim poziomem płytek krwi był już wcześniej, w badaniu
wykonanym w sierpniu ubiegłego roku poziom był podobny.
z góry dziękuję za odpowiedź



wysoki poziom płytek
mój synek też miał zawsze płytek ponad 500, pediatra kazała mu
więcej pić. poza tym powiedziała że czasem takie wyniki (zbyt
wysokie) wychodzą przy pobraniu krwi z palca - chodzi o sposób
pobierania. teraz miał pobierane z żyły,ogólnie więcej go poję i
płytki spadły prawie do normy. lekarka powiedziała, by się tym w
ogóle nie przejmować.



wiem co czujesz, mam to samo. Też nie przemawia do mnie tłumaczenie,
że to przypadek (choć może i był; u mnie zaśniad). Ja kilka dni po
zabiegu zrobiłam sobie te przeciwciała: antykoagulant tocznia,
antykardiolipinowe i przeciwjądrowe (prawie 300 zł!!!), ale ja mam
wysoki poziom płytek krwi, kiedyś brałam leki na rozrzedzenie krwi
no i mam zdiagnozowaną niewydolność żylną w nogach, więc wolałam to
sprawdzić (przynajmniej to wykluczę). Chcę (ale to dopiero za jakieś
pół roku) zrobić pełen profil tarczycy (miałam tylko TSH) i posiew z
kanału szyjki macicy na "zwierzątka". To raczej nie zaszkodzi. No i
prolaktyna i progesteron (lekarz niecały rok temu na moje skarżenie
się na obfite @ w 2-gim dniu mówił coś o niedomaganiu ciałka
żółtego, ale jakoś się tym nie przejął)... I tyle. No i męża
namówiłam na badanie nasienia z posiewem (przynajmniej będzie
sprawiedliwie ). Tak jak piszesz, prawidłowe wyniki "uspokoją" mój
strach, który przy staraniach nie jest wskazany... a co z tego
wyjdzie, czas pokaże...



pogryzły ją komary ostatnio.
Jak robiłam badania jej <krew i mocz> to płytki krwi miała za
wysokie - przez te komarzyska Reszta mieściła się w normie -
czyli żadnego niedoboru. Dziś była znów pobrać krew na te płtki -
czy poziom spadł. Normalnie norma jest do 390. Za pierwszym razem
miała 419 a ostatnio 410. Czyli leci na dół. Jak będzie dziś w
porządku, to na początku przyszłego tygodnia idę ją szczepić na
zapalenie opon.

A teraz wiadomość z przed-la:
Wczoraj dziubała widelcem w ziemniaach!!!!! Nic nie zjadła, ale
DZIUBAŁA!!!!! To już jakiś postęp



Morfologia- płytki krwi:((
Dziewczyny, martwię się. Mój 3,5 m-czny synek (też wcześniaczek, z 36
tygodnia) ma wysoki poziom płytek krwi 638 000 /ul. Norma jest do 440 000
/ul ( Inne parametry są dobre:
hemoglobina 12,6 g/dl
czerwone krwinki 4 580 000 /ul
białe krwinki 9800 /ul
hematokryt 35%
Nie wiem co o tym myśleć. Lekarka powiedziała, że powtórzymy badanie za miesiąc..
Czy ktoś spotkał się z czymś takim??

Pozdrawiam Was cieplutko

Ewa



Julek (9 lat) bierze od roku Acard (75 mg codziennie). Nie moge podawac
rzadziej, bo wystepuje dosc wysoki poziom plytek krwi (dlatego boje sie nawet
odstawiac podczas podawania innych lekow). Pytalam w zeszlym roku doktor
prowadzaca, jak to sie ma do zepolu Rey'a. Powiedziala, ze musimy wybrac
mniejsze zlo - Sintrom, ktory Julek otrzymywal przez lata po operacji jest
ponoc bardziej szkodliwy niz aspiryna.
Po cichu mialam nadzieje, ze bedzie z Acardu korzysc dodatkowa, tzn.
zapobieganie rodzacym sie infekcjom. Ale nadzieja okazala sie plonna, widocznie
75 mg to za malo do leczenia.
Pozdrawiam,
Justyna, mama Julka (wspolna komora)



cytomegalia a zapalenie watroby
Witam,
na poczatlu lipca zdiagnozowano u mnie zapalenie watroby (alat 270 aspat
158), powiekszona watroba i sledziona, obnizony poziom plytek krwi, wzrost
limfocytow w rozmazie (ponad 60%, podwyzszone OB i CRP. Dalsze badania
wykluczyly WZW A,B,C ale okazalo sie ze jestem chory na cytomegalie (IgG + i
IgM +) i to wlasnie ona spowodowala zapalenie watroby. Po dwoch tygodniach
alat 79 aspat 41, nadal obnizone plytki (145tys), wysokie limfocyty 63,2 %.
Dodatkowo wykonalem badanie poziomu B2 mikroglobuliny i wyszedl stan
podwyzszony (3,8).
Biore leki osłonowe i jestem na dosc uciazliwej diecie, mimo to mam bole
brzucha i jestem oslabiony. Nasyepne badanie mam wykonac w październiku.


Czy watroba po wirusie cytomegalii ma szanse sie zregenerowac i ile to moze
potrwac???

pozdrawiam,



Jest rada na spadajace płytki krwi !!!!
Wczoraj, szukajac informacji o ciązy i porodzie znalazłam cos co zainteresuje
napewno te z was które boją sie ze niski poziom płytek krwi bedzie
przeciwwskazaniem do zo.
Czytałam ze jedna kobietka podniosła sobie bardzo wysoko poziom płytek pijąc
codzien 1 litr soku z czarnych porzeczek np. Hortexu.
Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa ale warto spróbowac, sok
przeciez nie zaszkodzi.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy

Powered by wordpress | Theme: simpletex | © bano