wyniki badań krwi tsh

bano

Nati i Krystyna
Lekarz dal skierowanie na USG i TSH .
Powiedzial ze nie bedzie wróżyc co mi jest potrzebne sa wyniki badan.
Stwierdzil ze skoro boli to moga to byc miesnie naciagniete , tak
tez sie zdaza.
Spytal takie czy w rodzinie byl ktos chory na tarczyce.
Powiedzialam ze tak ciotka miala nadczynnosc i kuzynka.
Dzis juz nie zdazylam zarejestrowac sie na usg , wiec ide w
poniedzialek z rana i przy okazji pobiora mi krew na to TSH.
Dziekuje Wam )



wyciek z piersi-prolaktyna w normie
od pewnego czasu po naciśnięciu piersi (jednej i drugiej) wycieka mi płyn
koloru biało-brązowego, a przed miesiączką piersi b. mnie bolą, są
nabrzmiałe.......ginekolog pobrał mi ten płyn do badania - tu wszystko ok.,
skierował mnie na bad.krwi- tarczyca (TSH,FT3,FT4) i prolaktyna i tutaj także
wszystko w normie.......więc powiedzcie co to może być?jaki może być inny
powód teo "wycieku"?
lekarz widział wyniki, kazał powtórzyć bad. prolaktyny gdzieś za 2 miesiące i
zrobić USG piersi........



Wyniki badan krwi a leki - prosze o konsultacje ;)
Czesc dzeiwczyny,
Jak wiece jestem zaciazona ))i wlasnie dzisiaj otrzymalam pierwsze
wyniki badan krwi robione w 28 dniu cyklu (12 dni po owulacji) i
prosze Was o o opinie. Dla rozjasnienia sytuacji, podaje rowniez
jakie leki przyjmuje, czy powinnam zmiejszczyc lub zwiekszyc dawke
lekow(Euthyrox 75 dziennie;Bromergon 1/4 tabletki;Duphaston 2 razy
dziennie;Acard 1 dziennie).
A wyniki to:
TSH 0.88 uIU/ml (0.40 - 4.00)
FT4 21.2 pmol/L (10.0 - 24.0)
Estadriol 2118.0 pmol/L
(0-587) Follicular
(124-1468) Mid Cycle
(101-905) Luteal
(0-110) Post Menopausal
Progesteron 183.0 nmol/L
(1-3.8) Follicular
(0.48-1.72) Mid Cycle
(2.3-56.6) Luteal
(0-1) Post Menopausal
Prolacit 933.0 mlu/l (40.0 - 530)
HCG 66.8 mlU/ml (0 - 5.30)
Wiem, ze musze wyniki pokazac lekarzowi i juz wyslalam wiadomosc do
niego, ale jestem ciekawa Waszej opini, bo Doswiadczoen juz
jestescie ))
Dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam



Ups, ja nie wiem, wiem tylko ze mialam nadczynnosc. Tutaj lekarze prawie nigdy
nie mowia jakie sie ma wyniki, system jest taki, ze ide do szpitala na pobranie
krwi tydzien przed wizyta i wyniki ida prosto do mojego profesora. On mi tylko
mowi masz nadczynnnosc/niedoczynnosc i sie zawsze krzywi jak sie wypytuje o
dokladne wyniki. Taka angielska moda, robia Ci badania i dzwonia tylko jesli
wyniki sa zle, jesli dobre lekarz sie nie odzywa.

Wydaje mi sie Buba, ze Twoje wyniki sa dobre, bo przez tydzien tarczyca nie
zejdzie w wielka nadczynnosc, tym bardziej jesli przez dlugi czas bralas
thyrosan. Moze warto porownac z poprzednimi wynikami? TSH masz w sumie blisko
dolnej granicy, jesli poprzednio bylo wyzsze to jest dowod na to, ze tarczyca
przyspiesza.

Kiedy dokladnie masz jod?



Dzięki.
Już tyle lat mam problemy z tarczycą a nie umiem interpretować wyników.
Miałam nadczynność tarczycy i czułam się fatalnie - z bólami nóg , podpuchnięte
oczy i nogi opuchłe jak bania.
A teraz wyniki chyba przeczą mojemu samopoczuciu.Co prawda mięsnie nóg mnie bolą
ale mam jeszcze drętwienie końców nóg i palców.Oczy są bardzo wrażliwe na
światło i łzawią.Jestem senna , ciągle zmęczona i tyję a przy nadczynności chudłam.
Guzem nie bardzo się martwię.
Nie dostałam się do endo / wizyta dopiero we wrześniu/ to poszłam do onkologa.
Własnie on mi dał skierowanie na USG.
Badania krwi robiłam prywatnie / oprócz TSH/ Może powinnam jeszcze jakieś
badania zrobić ale nie wiem jakie.

A co do zmniejszenia dawki Eutyroxu to mogę zmniejszyć ale czy wówczas nie bę
już całkiem " śnięta"?



Może ktoś podpowie
Dzień dory. Lekarz pierwszego kontaktu z powodu nadmiernej potliwości zalecił: RTG płuc, EKG, USG tarczycy oraz badania krwi. Wyniki: Badania krwi norma (z wyjątkiem OB -23 zakres (0-8) EKG-norma. Rtg płuc : Wzmożony rysunek podścieliska płuc jak przy zmianach bronchitycznych. Płuca bez zagęszczeń ogniskowych. Wnęki zagęszczone nieżytowo. Serce RTG w normie. Kąty przeponowo-żebrowo wolne. USG tarczycy: Płat prawy-15,7ml, płat lewy-14 ml,cieśń-3ml.Łączna objętość 32,7ml (norma dla mężczyzn 25ml) Struktura lekko niejednorodna o zmiennym wzmożony echa(?)za mostek nie schodzi. Wniosek wole miąższowe TSH Tyreotropina - 0,982 mlU/L zakres referencyjny(0,270-4,200) Po analizie wyników lekarz skierował mnie do pulmonologa ,by potwierdzić lub wykluczyć POChP oraz do endokrynologa –celem leczenie wola miąższowego. Ponieważ wizytę u endokrynologa mam w początku sierpnia chciałbym zapytać forumowiczów, czy do tego czasu zrobić powtórne TSH a może i inne np. FT3, FT4 by przyśpieszyć diagnozę i w miarę szybko rozpocząć leczenie.Może ktoś wie jak to się leczy? Proszę o odpowiedź



Witam, jestem chora na niedoczynność tarczycy już od 15 lat.To nie jest prosta
choroba,bo nie dotyczy jedynie tarczycy, ale sieje spustoszenie w całym
organiźmie.Moim problemem jest skaczące wyniki TSH- raz za wysokie,raz za
niskie.Lekarze wtedy przepisują mi zażywanie różnych dawek eutyroxu. Był czas,że
zaźywałam nawet 175 i do tej pory nie wiem czy to aby nie było za dużo. Teraz
biorę 150,ostatni wynik wynosił 0,75 , ale nie wiem jak długo. Nie wiem od
czego zależy ,aby poziom TSH mógł się utrzymywać na poziomie normy.
Mam wiele innych dolegliwości np. kołatanie serca, ciągłe zmęczenie, ból
kręgosłupa, spore przybywanie na wadze mimo reżimu w odżywianiu, szybko
zasypiam-nawet już o 21 godz. śpię, ale budzę się zbyt wcześnie (3,4 godz.rano).
W tym całym leczeniu jest taki problem,że do lekarza specjalisty trzeba się
zapisywać kilka m-cy wcześniej, a do tego czasu wyniki z badania krwi
zdeaktualizują się. Mnie lekarze co prawda "leczą ", ale nie kompleksowo tylko
starają się " utrzymać mnie w normie "
Wszystkim życzę zdrowia i więcej szczęścia w doborze lekarza.



wlasnie czytam ksiazke bardzo fajnego lekarza o tym jak jest
tarczyca zle diagnozowana i ze lekarze sie nie znaja i o tym jak sa
bagatelizowane objawy jesli wyniki krwi sa dobre etc etc. i ze tak
naprawde - poziom tsh okolo 2.5 juz powinien budzic podejrzenia,
niezaleznie od norm w danym laboratorium.
mysle ze tez jest to pewnie indywidualna sprawa jeden sie bedzie
dobrze czul inny zle. ale przy 4 to juz jest za duzo i jest to
normalna reakcja ze jak podstawowe badanie wychodzi zle to daja
skierowanie na dalsze badania ktore dadza lepszy obraz sytuacji.

wspomina tez o dzieciach - ze paradoksalnie moga miec objawy ADHD
przy niedoczynnmosci etc, braki koncentracji etc i sa leczone
psychotropami na uspokojenie zamiast na tarczyce.

wynik 4.05 to jest ponad norme. i nie wiem dlaczego mowisz ze
klucie i pobieranie krwi to jest meczenie. jak trzeba to trzeba.
jesli jej cos jest to musisz cos z tym zrobic.

ja jak bylam mala to sporo chorowalam i czesto mnie kluli i nie
umarlam od tego. mysle ze trzeba dziecku spokojnie wytlumaczyc etc
i samemu w panike nie wpadac. w koncu robisz to zeby jej pomoc - bo
to jest najwazniejsze. gorzej bedzie jak nic nie bedziesz robic.
wiec sie nie przejmuj. powodzenia!



Jestem tu nowa - proszę o pomoc!!!
Witam! Tak się złozyło, że po ok. pół roku od urodzenia mojej Olci,
dostałam skierowanie na usg tarczycy... I tak się zaczęło... Dziś
odebrałam wyniki krwi: TSH 131,0 uIU/mL, FT4 0,93 ng/dl... Usg
wykazało zmiany w postaci guzków... Ale nie to jest najgorsze.
Dostałam skierowanie dla Olci na badanie krwi w kierunku TSH.
Strasznie się boję, co to znaczy? Czy to cos groźnego? Błagam Was o
kontakt i rady. Dziękuję :)



Witaj Ktosinny0
Musisz zdac sobie sprawe ze jestes teraz w ciazy i to przyjmowanie tyroksyny
(euthyrox75) ktory bierzesz jest potrzebny nie tylko Tobie z powodu
niedoczynnosci, ale przede wszystkim Twojemu dziecku.
To ze bierzesz euthyrox powoduje ze teraz nie jestes w niedoczynnosci (bez tego
euthyroxu bylabys w 100% w niedoczynnosci).
Dla dobra dziecka i pewnosci ze donosisz ciaze musisz brac euthyrox.
Jesli lekarz wprowadza Cie jakims zdaniem w niepewnosc a Ty czegos nie rozumiesz
to musisz go 10 razy o to samo pytac. Jesli nadal jestes w niepewnosci (tak jak
teraz z tym euthyroxem - brac albo nie brac) to zasiegnij porady u innego
lekarza, a jak potrzeba to jeszcze u nastepnego.
Sama wyzej pisalas ze w pierwszej ciazy mialas klopot z dzieckiem z powodu
niedoczynnosci.
Wiec teraz nie wolno Ci przerywac leczenia pod zadnym pozorem.
Ty nie mozesz sie bac euthyroxu, powinnas sie raczej bac tego co moze byc jak go
przstaniesz brac.
Teraz zrob za dwa tygodnie nowe badania TSH, fT3 i fT4 (oczywiscie nie biorac
tabletki przed pobraniem krwi).
Jak bedziesz miala wyniki to idz do innego endokrynologa.
Pozdrawiam Rosteda

Powered by wordpress | Theme: simpletex | © bano